Čo je to hormonálna joga a ako funguje?

Hormonálna jogová terapia (HJT) je prírodná liečba na základe zostavy cvikov, ktoré vytvorila Dinah Rodrigues z Brazílie.

HJT je určená špeciálne pre ženy s problémami, spôsobenými hormonálnou nerovnováhou. Konkrétne je zameraná na zmiernenie a postupné odstránenie problémov, spôsobených nízkou hladinou estrogénov. HJT pomáha pri:

  • predčasnej menopauze a symptómoch spojených s menopauzou: návaly, nespavosť, podráždenosť, zhoršenie pamäti, depresie, emocionálna nestabilita, nízke libido, urogenitálna suchosť, strata vitality, migrény
  • predmenštruačnom syndróme (PMS)
  • cystách na vaječníkoch
  • polycystických vaječníkoch (symptómy: nadmerné ochlpenie, akné, priberanie na váhe)
  • strate menštruácie a ovulácie
  • neplodnosti (spôsobené hormonálnou nerovnováhou, zlým prekrvením v oblasti panvy alebo zrastami na vajcovodoch)
  • inkontinencii (únik moču)
  • osteopenii a osteoporóze
  • syndróme karpálneho tunela
  • nedostatočnej činnosti štítnej žľazy
  • vypadávaní vlasov, lámavých nechtoch, suchej pleti, akné

Vďaka cvičeniu sa zharmonizuje celý hormonálny systém a hladina estrogénov vzrastie. HJT pracuje s celým telom, pôsobí na aktiváciu vaječníkov, hypofýzy, štítnej žľazy, prištítnych teliesok a tiež nadobličiek, ktoré hrajú významnú úlohu pri produkcii hormónov. HJT podporuje plodnosť, pomáha zvyšovať imunitu a omladzovať telo. Ženy sa skrátka cítia lepšie.

Kontraindikácie: HJT by nemala byť cvičená pri tehotenstve, endometrióze, rakovine prsníka, krátko po operáciách, pri pokročilej osteoporóze, zápale vnútorného ucha, srdcových ťažkostiach alebo po operácii srdca, pred operáciou slepého čreva alebo krátko po nej, krátko po hysterektómii, veľkom myóme maternice, a pri nešpecifikovaných bolestiach brucha. 

HJT nie je vhodná u tých ochorení, kde nie je žiadúce zvyšovať hladinu telu vlastných hormónov (v prípade pochybností konzultujte svojho lekára) a takisto sa neodporúča dievčatám, ktoré ešte len nedávno začali menštruovať a nemajú žiadne problémy.

Vedecká analýza a výsledky

V roku 1993 Dinah Rodrigues uskutočnila výskum účinkov na hladinu estrogénu a progesterónu a na symptómy menopauzy pri praktizovaní Hormonálnej jogovej terapie: návaly horúčavy, suchosť urogenitálnej oblasti, únava, emocionálna nestabilita, depresia, nespavosť, migréna, vypadávanie vlasov, ako aj na ďalšie problémy spojené s hormonálnou nerovnováhou. Pre kontrolu výsledkov si účastníčky pred začatím nechali urobiť test hladiny ženských hormónov v krvi, ktorý opakovali každé 4 mesiace a pre vyhodnotenie intenzity symptómov vyplňovali každý mesiac dotazník.

Výsledky boli veľmi dobré: bez použitia liekov došlo po 3 - 4 mesiacoch cvičenia k vymiznutiu príznakov u 100% účastníčok a ak nejaký symptóm ešte pociťovali, bola jeho intenzita takmer nulová.

  • Hormonálna hladina v priemere narástla o 254% za 4 mesiace. 
  • Priemerný vek účastníčok bol 47 rokov, avšak ani pokročilejší vek nebol prekážkou. U niektorých žien po 70-tke mohli byť aktivované vaječníky, zvýšila sa hladina estrogénu a symptómy zmizli. 
  • Symptómy ako podráždenosť, neurasténia, emočná labilita, plačlivosť, nespavosť, nepokoj, stres, nerozhodnosť, únava a depresia, zmizli po 2 až 3 mesiacoch cvičenia. U 100% žien úplne vymizol PMS, migréna, stres a panika, alebo bola ich intenzita blízka nule. HJT pomocou špecifických cvikov, bez liekov, reaktivuje produkciu hormónov v tele, pôsobí na celý organizmus a prináša vitalitu, dobré zdravie a pohodu.
  • Predčasná menopauza - u mladších žien dochádza pomerne často k hormonálnym problémom. Napr. predčasná menopauza sa môže objaviť už pred 30. rokom veku a spôsobiť neplodnosť aj psychické problémy. Nech už sú príčiny akékoľvek, vďaka HJT bola v týchto prípadoch hormonálna hladina normalizovaná a plodnosť bola obnovená.
  • PMS a polycystické vaječníky - sa stále častejšie objavujú i u mladých žien. Po cca 3 až 4 mesiacoch cvičenia sa vaječníky a menštruácia opäť normalizovala a cysty zmizli. U účastníčiek výskumu v 80% prípadov došlo k plánovanému otehotneniu po 4-6 mesačnom cvičení.
  • Vypadávanie vlasov, lámavé nechty a suchá pleť - je tiež výsledkom zníženia hladiny hormónov. HJT tieto symptómy eliminuje.

Vplyv na hormóny

Hormonálna jogová terapia zvyšuje hladinu hormónov, ktoré sú produkované žľazami s vnútornou sekréciou. Tieto sú súčasťou endokrinné sústavy, produkujúcej hormóny, ktoré s nervovým systémom zaisťujú všetky procesy v tele.

Dva najdôležitejšie ženské hormóny sú estrogén a progesterón. Estrogén vzniká produkciou vačkov vo vaječníkoch a v placente. Malé množstvo estrogénov však vzniká aj v pečeni, nadobličkách a v prsiach predovšetkým s nástupom menopauzy. Vaječníky nielen vytvárajú vajíčka, ale hlavne hormóny, ktoré sú zodpovedné za sekundárne pohlavné znaky a menštruačný cyklus.

Estrogény zaisťujú nielen pekné ženské tvary, zdravú a čistú pleť, ale i správnu hladinu cholesterolu. Sú potrebné pre zdravé kosti a srdce, ovplyvňujú pamäť. Ich nedostatok má za následok rednutie kostí, depresívne stavy, inkontinenciu, kožné zmeny, priberanie na váhe, zmenu štruktúry tela. Zvyšuje sa aj kardiovaskulárne riziko.

Hormonálna jogová terapia pôsobí prirodzenou cestou hlavne na hladinu estrogénu a progesterónu. Bez liekov, iba pomocou špecifických cvikov reaktivuje produkciu hormónov. Za 4 mesiace 30-minútového cvičenia 16 dní v mesiaci vzrastie hormonálna hladina o 254%.